Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Lingon-cheese cake

färdig lingon-cheese cake

Denna cheese cake åt jag för första gången för några år sedan. Jag tycker den är mycket godare än amerikanske cheese cakes som oftast görs på kesella och skall tillagas i ugn. Denna får en mer glasslikande konsistens vilket passar perfekt efter en god måltid eller till fikat en varm sommardag. Nackdelen är ju förståss att denna skall stå i frysen till den stelnar, vilket tar ett tag. Vill man bjuda på denna kaka får man ha lite framförhållning.

krossade digestivekexett lager lingon över digestivekex

Andra bär än lingon går naturligtvis lika bra att använda. Hallon, blåbär etc. smakar lika gott. Det är också gott att bara göra en naturell cheese cake och servera en varm bärsås till vid sidan om.

äggulor, philadelphiaost och sockerphiladelphiasmet och vispad gräddephiladelphiasmet, grädde och vispad äggvita

häll smeten i formentoppa cheese cakeen med lingonservera med kolasås

Receptet är beräknat för 1 kaka

INGREDIENSER

6 st digestive kex, fullkorn
200 g philadelphiaost, naturell
2 dl socker
3 st ägg
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
4 dl frysta lingon

TILLAGNING

  1. Krossa kexen fint och lägg i botten på en form med avtagbar kant. Fördela 2 dl lingon över kexen så att de täcker botten.
  2. Separera gulan från äggvitan och lägg dem i varsina skålar. Tillsätt socker och philadelphiaost till äggulorna. Rör samman till en jämn smet.
  3. Vispa grädde och vaniljsocker tills dess att skälen kan vändas upp och ner utan att grädden rinner ur.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum.
  5. Vänd försiktigt ner äggskummet och grädden i philadelphiasmeten tills dess att smeten är jämn.
  6. Häll försiktigt ner hälften av smeten i formen och fördela 1 dl lingon jämnt. Häll på resten av smeten och avsluta med resterande lingon.
  7. Låt stå i frys 7-8 timmar eller över natten.

Denna cheese cake är god att äta som den är eller tillsamman med lite kolasås.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

5 personer har kommenterat inlägget Lingon-cheese cake

  • OH! Jag har en burk med lingon i frysen från förra året. Har länge funderat på på om jag ska orka koka lite sylt.. men nu VET jag vad jag ska göra istället =) gott!

  • Du är veckans blogg :) Så fortsätta updatera dina goda recept :)

  • javisst kan vi göra det, trodde inte att du va på hemmaplan? Jag går nästan dagligen (bortsätt från när de ä sånt här skitväder) så det är bara hojta till :)

  • Pia

    Hej hej!
    Ser jättegott ut det här,men jag undrar om jag kan använda mariekex i stället för digestive och hur många mariekex behövs då?

    • Det går säkerligen bra att använda mariekex också, men jag har själv aldrig provat det. Det är svårt att avgöra antal, jag skulle ta motsvarande vikt som digestivekexen, eller minst ett helt paket mariekex.

Lämna gärna en kommentar!