

En hammalagad vaniljsås är god att ha till pajer eller en bärkompott. Att använda vaniljstång känns lyxigt i jämförelse med vaniljsocker. Dessutom är det mycket nyttigare.
Receptet är beräknat för 6-8 personer
INGREDIENSER
1 vaniljstång
2 msk socker
3 st äggulor
3 dl mjölk
2 dl grädde
TILLAGNING
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Blanda dessa tillsammans med vaniljstången och mjölken i en kastrull, låt koka upp på svag värme. Låt gärna vaniljstången koka med eftersom alla frön inte går att skrapa ur. När blandningen kokat upp, ställ åt sidan under lock i ca 15 minuter.
- När mjölken svalnat lite efter 15 minuter plockas vaniljstången bort.
- Rör ihop äggulor och socker i en skål. Häll lite av den varma mjöken över äggulorna och rör till en jämn smet.
- Häll tillbaka redningen i kastrullen och låt skjuda ytterligare några minuter på låg värme.
- Ställ kastrullen i kalt vatten och rör om tills såsen blivit kall.
- Vispa grädden ganska hårt och blanda den försiktigt med den kalla mjölkblandningen precis innan servering.
|
de senaste kommentarerna
No comments.