Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Rabarberpaj med vaniljsås

Rabarber är gott, speciellt under sommarhalvåret när man snabbt kan slänga ihop en paj eller koka lite kräm. Det som är så härligt med rabarber är kombinationen av det söta och det syrliga. Rabarber är inte bara gott för sig utan passar också bra tillsammans med till exempel jordgubbar.

Receptet är beräknat för 1 pajINGREDIENSER

75 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk havregryn
4 st stora stjälkar rabarber
1 1/2 tsk kanel
Smör till stekning

TILLAGNING

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och tvätta rabarbern och skär den i 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Smält 75 g smör i en kastrull och ca 2 msk smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt 1 dl socker och kanelen i stekpannan. Låt sockret smälta något innan du tillsätter rabarbern. Låt steka på medelvärme några minuter så att rabarbern får lite smak och blir lite mjuk. Ställ åt sidan.
  4. Rör samman 1 dl socker med det smälta smöret i kastrullen. Blanda vid sidan om mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Tillsätt detta i kastrullen och rör samman tills det blir en deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl om det behövs.
  5. Platta ut hälften av pajdegen i en form med avtagbar kant. Se till att degen går upp lite längs sidorna. Strö lite havregryn i botten innan rabarbern läggs i. Kavla ut resten av degen till ett runt lock (lättare på plastfolie) och lägg det över pajen. Alternativt smula över resten av degen så att det nästan blir som ett lock. Strö lite socker över pajen innan den gräddas för att få en finare yta.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt gärna pajen svalna innan servering.

Servera gärna pajen tillsammans med egengjord vaniljsås.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

2 personer har kommenterat inlägget Rabarberpaj med vaniljsås

Lämna gärna en kommentar!