Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Vardagsbröd

bröd

Receptet är beräknat för 1 stor limpa

INGREDIENSER

10 dl vetemjöl
7 dl vatten
2 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekross
25 g färsk jäst
1 dl linfrö
1 dl solsorfrö
2 tsk salt

TILLAGNING

  1. Blanda rågmjöl, vetekross, linfrö, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå en timme.
  2. Smula ner jästen i en ny bunke och blanda ut med 2 dl ljummet vatten. Blanda ner i första bunken. Tillsätt 9-10 dl vetemjöl, lite i taget, tills dess att en deg börjar ta form. Arbeta ihop degen och låt jäsa ytterligare en timme.
  3. Strö ut 2 dl vetemjöl på ett bakbord och knåda degen lätt. Forma till en avlång rund limpa och lägg på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Låt jäsa under duk 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
  4. Pensla limpan med mjölk och strö över lite linfrö. Grädda i mitten av ugnen på 250° i 15 min, sänk därefter värmen till 150° och grädda ytterligare 30 minuter.
Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

Lämna gärna en kommentar!