Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Oxfilé med asiatisk touch

oxfilé

oxfilé

Receptet är beräknat för 4 personer

INGREDIENSER

500-600 g oxfilé (rumstempererat)
2 st scharlottenlökar
2 st vitlöksklyftor
8 skivor inlagd ingefära
3 dl rött vin
2 st köttbuljongtärningar
5 msk sirap
1 1/2 dl kokosflingor
3 dl jasmineris
1 1/2 dl mellangrädde
2 msk smör
Salt & svartpeppar

TILLAGNING

  1. Hacka scharlottenlök, vitlök och ingefära fint. Skär oxfilén i bitar, ca 4 cm tjocka.
  2. Stek oxfilén i lite olja i en varm stekpanna. Det rumstempererade köttet gör att köttsaften inte rinner ur köttet vid stekning, ta därför fram köttet i god tid innan det är dags för tillagning. Köttet skall inte heller flyttas när det väl lagts ner i pannan. Stek varje bit ca 3 minuter (mediumstekt) på varje sida, vänd endast en gång. När köttet är färdigstekt, salta och peppra innan det lindas in det i ugnsfolie. Kom ihåg att köttet fortsätter att tillagas efter att du tar upp det från stekpannan, dvs. om köttet är för rött kan det bli lagom när det fått stilla sig.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ner kokosflingorna. Tillsätt 2 dl vatten, jasmineris och 1 tsk salt. Rör om och låt koka under lock i ca 15-20 minuter.
  4. Stek löken och ingefäran i stekpannan efter köttet. Blanda i vin, 3 dl vatten, buljongtärningar och sirap. Salta om det behövs. Låt koka några minuter. Red ev. med maizena för en tjockare sås (utan redning blir det en sky).
  5. Lägg ner köttet i såsen så att det blir varmt medan du blandar i grädde i riset. Låt riset stilla sig någon minut innan servering så att riset suger åt sig grädden.

Servera med en grönsallad.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

1 person har kommenterat inlägget Oxfilé med asiatisk touch

Lämna gärna en kommentar!